{ "title": "Bebeklere Kivi", "image": "https://www.kivi.gen.tr/images/Bebeklere-Kivi-22.jpg", "date": "20.01.2024 10:46:04", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Bebeklere kivi verilmesi bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir. Bağışıklığı güçlendirenler listesinin en başında C vitamini gelmektedir. Çünkü C vitamini vücuttaki enfeksiyon, bakteri ve virüsle savaşan kandaki alyuvarların ve antikorların üretimini arttırır. Böylece hastalıkların oluşma riskini en aza indirgemektedir. Tam bir C vitamini deposu olan kiviyi alışveriş listenizden eksik etmeyin. Kivi de mandalinadan ve portakaldan daha fazla C vitamini bulunmaktadır. Bebeklerin enfeksiyon ve virüslerden korunmasını ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Bunun dışında içerdiği A vitamini de önemlidir.

Bebeklere kivi verilmesi hücre gelişimine katkı sağlar. Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Potasyum, fosfor ve kalsiyum da kivinin içeriğindeki minerallerdendir. Vücuttaki kılcal damarların yapısını güçlendirmektedir. Aynı zamanda meyvenin içeriğinde E vitamini de bulunmaktadır.

Kivi, vitamin bakımından oldukça zengin olarak bilinen turunçgillerden 4 -5 kat daha fazla vitamin oranına sahiptir. Besleyici değer açısından bakıldığında ise kivi yeterince zengindir. Öyle ki günde sadece bir adet yenilen kivi, kişinin 1 günlük A ve de C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.

Bebeklere kivi, meyve suyu ve püre şeklinde 6. Aydan itibaren verilmeye başlanması tavsiye edilmektedir. Daha çok yumuşak olanları tercih edilir. Kivinin olgun olması sağlık açısından daha faydalıdır. Öncelikle bebeğe kivi çok az miktarda yedirilip alerjik reaksiyon gösterip göstermediğine dikkat etmek oldukça önemlidir. Bebeklere kivi verilmesi ilk tatlarından olmaması gerekir. Çünkü asitli bir yapısı olduğu için pişiklere, kızarıklığa ve döküntülere neden olabilmektedir.

Ailenizde kiviye karşı alerjisi olan var ise bebeğinize kivi verirken biraz temkinli davranmanızda fayda vardır. Ananasa ve susama alerjisi olanların kiviye de alerjisi olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür. Eğer bebeğinizin bünyesi ananasa ve susama karşı alerjik bir yapıdaysa ona kivi de vermemenizde fayda var.

Kivinin neden olduğu alerjik reaksiyonlar, ağızda acıma, dilde dudaklarda ya da yüzde şişkinlik ve kusma. Çok ender olarak bazı bünyelerde nefes güçlüğü de yaratmaktadır.

Eğer bebeğinizde reflü problemi var ise ona kivi vermek için bir yaşına kadar beklemenizde fayda vardır. Kivinin neden olabileceği problemlere karşı kiviyi bebeğinize vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Bebeklere kivi verirken kivinin çekirdeklerine de dikkat etmenizde fayda vardır. Bazı bebekler pütürlü yiyeceklerde boğazlarına takılan yiyecekleri çıkartabilirler. Bu konuda da tedbirli olmanız gerekir.

Kivi suyunun tercih edilmesi durumunda olgun ve taze bir kivi ile 2 bardak su blenderde ezilir. Elde edilen karışım, bebeğe az az tattırılmaya başlanır. Kivi suyunun bebeğe bekletilmeden içirilmesi, içerisindeki mineral ve vitaminleri kaybetmemesi açısından son derece önemlidir. Alternatif olarak su yerine süt de tercih edilebilir. Çiğneme alışkanlıkları oluşmuş bebeklere ise ufak parçalara bölünerek kivi tattırılabilir. Aynı zamanda püre haline getirilerek de bebeğinize meyve öğünü olarak verebilirsiniz. Muz, elma gibi diğer meyvelerle karıştırılarak da verilebilir.

" } ] }