{ "title": "Kivi Bakımı", "image": "https://www.kivi.gen.tr/images/Kivi-Bakimi-46.jpg", "date": "19.01.2024 11:48:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kivi Bakımı: Kivi ağacının kökeni Çin Halk Cumhuriyetinden dış dünyaya yayılmıştır. Türkiye'de çok sevilmesine rağmen, kivi araştırma ve üretme çalışmalarının sadece 13 senelik bir geçmişi bulunur. Kivi ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde üretilirken, Marmara'nın belli yerlerinde de üretim yapılmaktadır. Kivinin ağacı iklim olarak sıcak ve kurak havayı sevmez. Kivide İdeal üretim ortamı Karadeniz'de etkin olan, ılık ve yağışlı havadır. Kivi ağacı ile ilgili verilen bu kısa bir bilgiden sonra, temel kivi bakımı ihtiyaçlarını şöyle sıralayabiliriz;
Kivi ağacının budanması, meyve seyreltme, yabani ot kontrolü, sulama yapma, gübreleme, kivi hasadı.

Kivi Ağacının Budanması: Kivi bakımının en önemli unsuru kivi ağacının budanması işlemidir. Kivi ağacından maksimum verim elde etmek amacıyla yaz ve kış mevsimleri içinde olmak üzere sürekli budama yapılması zorunludur. Kivi ağacı dalları sarmaşık gülü gibi sarıcı özelliği vardır. Bu nedenle bazı dallar yıl içerisinde diğer dalların altında kalabilir. Budama işlemi yaparken altta kalan ağaç dallarının da güneş almasını sağlamak amacıyla üstteki dalların budanması önemli bir detaydır. Kivi dalları düzgün bir şekilde budanarak, dalların arasındaki mesafe korunur.

Meyve Seyreltme: Kivi ağacı, bildiğimiz meyve ağaçları gibi meyvelerini dökmeyen bir ağaçtır. Bundan dolayı zaman zaman olgunlaşmış meyveler elle toplanarak, yeni gelişecek meyveler için yer açılmalıdır. Kivi ağacının meyve seyreltmesi işine, çiçek açmaya başlamasından sonra yapmak mümkündür.

Yabani Ot Kontrolü: Kivi ağacının kökü yer yüzeyine çok yakındır bu sebeple yabani otları toprak işleme tarzıyla temizlemek çok fazla mümkün değildir. Bu yabani otlardan kurtulmak için yeter düzeyde yani fazla aşırıya kaçmadan tarım ilaçları kullanılır. Diğer yandan kivi yetiştirilen yere çim ekimi yapılması gerekir.

Sulama Yapma: Kivi ağacı suyu çok seven ve fazla miktarda tüketen bir meyve türüdür. Kivi bakımının en önemli unsurlarından biri sulamadır. Yaz ayları, sıcak mevsimlerde ve yağışın olmadığı zamanlarda, ağaçlar mutlaka sulanmalı ve toprağı nemli tutulmalıdır. Kivi üreticiliğinde damla sulama sistemi, önemli bir sulama sistemi olarak dikkat çeker.

Gübreleme: kivi bakım işlerinden biri de gübreleme işidir. Öbür meyve ağaçlarının ihtiyacı olduğu gibi kivi ağacının da gübrelenmeye ihtiyacı vardır. Kivi ağacının dikilmesi planlanan yerin, toprak analizi yapılıp toprağın ihtiyacına göre gerekli gübre takviyesi ile toprağın kalitesi arttırılır. Çoğunlukla azotlu gübre, kivide büyümeyi sağlayan çok önemli bir gübre çeşididir.

Kivi Hasadı: Kivi ağacı meyvelerini hiç dökmediği için, ağaç meyve vermeye başlayınca, sürekli olarak kivi ağacı kontrol edilip, olgunlaşan meyveler toplanır.
" } ] }