{ "title": "Kivi Fidanı", "image": "https://www.kivi.gen.tr/images/kivi-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 02:41:36", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Kivi Fidanı, yetiştirmek için genel olarak soğuk ihtiyaçları karşılanmak şartı ile kışları ılık yazları sıcak ve nemli bir iklim uygundur. Büyüme döneminde ortalama olarak 20-25°C sıcaklık ve 16 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyarlar. İlkbaharda tomurcukların patlaması ve çiçek dökümünün azalması için kış döneminde +7°C altında soğuğa ihtiyaçları vardır. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar kivi fidanı yetiştiriciliği için çok önemli sorunlar meydana getirmez. Su ihtiyaçları karşılanmak şartıyla yaz aylarında 40-45°C'lık sıcaklara dayanabilirler. Uygun olmayan zamanlardaki düşük sıcaklıklar ise kivi yetiştiriciliğini kısıtlayan etkenlerden biridir. Özellikle ilkbaharın geç, sonbaharın erken donlarına karşı çok hassas olurlar. Verim çağına gelen bitkiler Aralık, Ocak aylarında 10-15°C'ye kadar düşen sıcaklıklara dayanabilse de özellikle gözlerin kabardığı dönemde 3-4 °C'de gözlerin patlayıp yaprakların çıktığı dönemde ise 1-2 °C sıcaklarda zarar görebilirler. Bu dönemlerde meydana gelecek donlar hem kivi fidanının gelişimini hem de ürünü tehlikeye sokacağından risk taşıyan bölgelerde etkili önlemler alarak yetiştiricilik yapılması gerekir. Bahçe yerinin seçiminde iyi güneş alan ve soğuk havanın akımını engelleyen yerler tercih edilmelidir. Kışların soğuk geçtiği yerlerde sonbahardan ilkbahara kadar bitki gövdeleri uygun bir izolasyon malzemesi ile sarılıp korunmalı veya don olan gecelerde yağmurlama, sulama dumanlama, ısıtma gibi don esnasında kullanılabilen sistemlerden yararlanılmalıdır.

Kivi fidanı rüzgâra dayanıksızdır. Kurulan kivi bahçelerinde fidanların rüzgârlardan iyi korunması gerekmektedir. Sıcak esen rüzgârlar bitkilerde su kaybını arttırır. Şiddetli rüzgârlar çiçeklerin dökülmesine, sürtünme neticesinde meyvelerin üzerinde pazar değerini düşüren lekeler oluşturmaktadır. Yaz sonu veya sonbaharda esen rüzgârlar yaprakların zamansız dökülmesini teşvik etmeleri sebebiyle sonraki yıl meyve tutumunun az olmasına neden olmaktadır. Susuzluğa karşı duyarlı bir bitkidir. Aynı zamanda ağır topraklarda da iyi gelişme göstermez. Genel olarak kolay işlenebilen, organik madde bakımından zengin, kumlu tınlı topraklar kivi fidanı yetiştiriciliği için çok uygundur.

Kivi Fidanı İçin Toprak Hazırlığı

Kivi bahçesi yapılmadan önce arazinin sürülmesi, düzeltilmesi ve gübrelenmesi gerekir. Gübre olarak organik ve mineral gübreler verilmelidir. Hektara 40-60 ton hayvan gübresi organik gübre olarak verilir. Azot, potasyum, fosfor takviyesi ise analiz yapıldıktan sonra toprağın ihtiyacına göre belirlenmelidir.

Büyüme ve gelişme dönemi boyunca bir kivi fidanının uzunluğu 4-5 mt, bir bitkinin toplam alanı 50 mt ulaşabilmekte ve toplam yaprak sayısı 2000 üzerindedir. Dikmek için uygun zaman bölgenin iklim özelliklerine bağlı olarak ilkbahar veya sonbahar olabilir. Don riski olan bölgelerde ilkbaharda dikim tercih edilmelidir. Fidanların kök ve gövdelerinin iyi gelişmiş ve odunlaşmış olmasına dikkat edilmeli hastalık belirtisi gösteren fidanlar satın alınmamalıdır. Çelikle üretilmiş iyi bir fidanın gövde uzunluğu ise 25-35 cm olmalı, bol saçaklı, canlı, sarımsı renkte köklere sahip olmalıdır. Dikimde dikkat edilecek diğer bir unsur da dişi ve erkek bitkilerin bahçedeki oran ve dağılımıdır. Oransal olarak 6-8 dişi bitkiye bir erkek bitki kullanılmalı, Kivide dikim derinliği 30-40 cm olmalı. Fidanın kök etrafına toprak yığarak fidan gövdesini aşırı sıcak ve soğuktan korunmalı ve bu su birikimini önlemek açısında önem taşımaktadır. Dikimden sonra köklerle toprağın temasının iyi bir şekilde sağlanması için öncelikle toprağın bastırılması daha sonra da can suyunun verilmesi gerekir. Kivi kuvvetli gelişmeye sahip bir bitki olduğun için kendi haline bırakıldığında çalı görünümünde olur ve ortamda bulunan ağaçlara sarılarak büyür. Bu özelliğinden dolayı kivi yetiştiriciliğinde telli sistemden yararlanılır.

" } ] }