{ "title": "Kivi Kuşu", "image": "https://www.kivi.gen.tr/images/kivi-kusu.jpg", "date": "21.01.2024 09:22:27", "author": "fetullah salım", "article": [ { "article": "Kivi kuşu Apterygidae (Kivigiller) familyası içinde tek cins olup Apteryx'de sınıflanan kuş türünün ortak adidir. Sadece Yeni Zelanda 'da yaşar. Kivi kuşu bu nedenle Yeni Zelanda'nın simgelerindendir. Kivi kuşları uçamayan kuşlardandır. Kivi kuşların bazı türleri nesli tükenme tehlikesi yaşamaktadır.

Kivi kuşunun beş türü vardır
Kivi kuşunun özellikleri nelerdir?

Kivi kuşu, diğer kuşlara nazaran kanatların olmayışıdır. Kivi kuşu kanatları olmadığından uçamamaktadır. Çok hızlı ve seri hareket kabiliyetine sahiptir, oldukça ilginç bir canlı olup; vücutlarının büyüklükleri tavuk kadardır. Küçük kafalı, tombul, yuvarlak bir yapıya sahiptirler.

Kivi kuşların boyu 40-45 cm civarında olup oldukça yuvarlak tombul ve besili görünmektedirler. Ağırlıkları ortalama 1.5 ile en fazla 4.5 kilogram ağırlığındadır. Dişi kivi kuşları diğer kuşlara nazaran erkek kivi kuşundan daha iri yapıdadır. Dişi kivi kuşunun yumurtası vücuduna oranla oldukça iri ve büyüktür. Kivi kuşunun bir diğer belirgin özelliği Erkek kivi kuşunun kuluçkaya yatmasıdır.

Kivi kuşları genelde tavuklara benzetilmektedir. Tavuklardan ayıran en belirgin özelliği kanatların olmayışı ve gagasının ince ve uzun olmasıdır. Kivi kuşların tüy yerine sert kıllar mevcuttur. Kivi kuşunun gagası uzun bir hortuma benzer burnu vardır.

Kivi kuşlarının bacakları çok güçlü ve kalındır. Genellikle gece ortaya çıkarlar. Gündüzleri ise ağaç kovuklarında gizlenerek kendilerine yaşama ortamı oluştururlar.

Kivi kuşları temel olarak nemli topraklarda bulunan toprak ve yosunları karıştırarak böcek ve kurt ile beslenirler, bir diğer özelliği koku duyusudur. Kuşlar genelde koku duygusuna pek fazla ihtiyaç duymazlar.

Kivi kuşları besin ihtiyaçlarını gidermeye oldukça zaman ayırmaktadır. Yemek yemeyi çok severler, görme yetenekleri oldukça zayıf olup uzağı neredeyse hiç göremezler. Geceleri avlanmasının tek sebebi ise görüş mesafelerin olmayışı koku duyusunun oldukça iyi kullanabilmesidir.

Kivi kuşları rahatsız edildiğinde kafasını gövdesinden dışarı doğru uzatarak kımıldamadan gagasını açarak başını sağa sola sallayarak karşılarındakini uzaklaştırmaya ve ürkütmeye çalışırlar.
" } ] }