{ "title": "Kivi Tohumu", "image": "https://www.kivi.gen.tr/images/Kivi-Tohumu-13.jpg", "date": "21.01.2024 09:56:08", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kivi Tohumu: Kivi, üzüm benzeyen ancak üzümden daha büyük ve odunsu bir gövdeye sahip olan ve yapraklarını her yıl döken bir asmadır. Kivi asması 4–5 m ara ile ekilir. 1,8–2 m yüksekliği olan güçlü sırıklar ile destek verilir. Güçlü asmalar; sürülen toprağa, sık sulama ve rüzgârdan korunmaya ihtiyacı vardır. Bitkinin sağlıklı bir biçimde büyümesi için ılıman iklimin olması gerekse de filizlerin büyümesi için kışın soğuğuna ihtiyacı vardır. Bitki Mayıs'ta çiçek açmaya başlar, ürün ekim ayı ortası ile kasım aylarında hasadı yapılır.

Ülkemizde kivi çeşitleri yavaş yavaş yayılmaktadır. Pazarda görülen esas çeşit Hayward cinsidir.

Kivi Tohumu ile Çöğür Üretimi: Kivi üretimi için tohumla üretim, anaç üretiminde ve ıslah çalışmalarında kullanılır. Tohumlar çiçeklendikten sonra geçen 110 gün içinde tam büyüklüğe ulaşırlar. Bir kivi meyvesinde ortalama olarak 1000 tane tohum bulunur. Bu tohumlar çok küçüktür. 1000 tohumun ağırlığı 1 gr'dır. Kivi tohumları, olgun ve sağlıklı meyvelerden elde edilir. Bunun için meyvenin kabukları soyulup, karıştırıcı ile parçalanarak pulp haline getirilir. Pulp ince gözlü bir elekten süzülerek elde edilir. Kivi tohumu serin bir yerde kurutulup, 15-20 gün, +3-4 oC bekledikten sonra ekimi yapılır. Eğer tohumların soğuklama ihtiyacı meyve içinde karşılanması istenirse, o zaman iri ve olgun meyveler seçilip, bunların soğuk hava deposunda 0-5 derece sıcaklıkta birkaç ay bekletilmesi gerekir. Kivi tohum kabukları incedir ve kolay zedelenir. Çöğür üretimi için en fazla Bruno ve Abbott çeşidinin tohumu kullanılır. Hayward tohumları zayıf olduğu için kullanılmaz.

Kivi Tohumunun Ekilmesi: Çimlenme oranlarının artması için, ekilmeden önce 4,4 derecede 6-8 hafta kadar perlit, nemli kum, talaş gibi ortamlarda bekletilmeleri iyi olur. Kivi tohumları kış sonu ile yaz ortası arasında ekilir.

Tohumlar erken ekildiği zaman gelişmeleri için yeterli zaman bulacağından ertesi yıl aşıya gelmesi mümkün olacaktır. Şaşırtma işleminin kolay olması ve tohum çürümesinin önüne geçilmesi için, tohumların 3mm derinlikte steril ortama ekilmesi gerekmektedir.

Kivi Tohumlarının ekilmesinin ardından yastıkların üstü bir süre kapatılıp, harcın kuruması önlenir. Bu aşamada fideler çok hassas olduğu için, bunlar, direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Aşırı nem birikimi ise fidelerin hastalık kapmasına zemin oluşturacağından aynı oranda tehlikelidir. Yarı gölgeli havalandırılmış yerler bu aşamada en uygun ortamdır.

Bu ortam içinde 21 derecede kivi tohumlarının 2-3 hafta içerisinde tümünün çimlenmesi gerçekleşir. Çöğürler 2-4 yapraklı olduğunda dikkatli bir şekilde yerlerinden sökülüp, çapı 6-8 cm olan tüplere konularak şaşırtılır.

Bu aşama ile çöğürlerin dış hava ortamına yavaş yavaş alıştırılması gerekir. Bu alıştırmaların ardından çöğürler, tüplü olarak fidanlığa taşınır.
" } ] }