{ "title": "Kivinin Göze Faydaları", "image": "https://www.kivi.gen.tr/images/kivinin-goze-faydalari.jpg", "date": "21.01.2024 21:39:37", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kivinin göze faydaları içeriğinden dolayıdır. Magnezyum ve potasyum oranı yüksek olan kivinin sıhhat bakımından önemli yere sahiptir bu biyolojik olarak da kanıtlanmıştır. Kivinin faydalarından bazıları, içerisinde pozisyon alan bol miktarda mineral ve proteinler gerek yetişkinler gerekse çocukların sıhhati bakımından sağladığı mühim katkıları saymakla bitmez. Yüksek miktarda lif içeren kivi bağırsakları çalıştırma ve kabızlığı önlenmesinde çok faydalı bir besin meydana geldiği bilinmektedir. Ana vatanın Güney Çin olan kivi Türkiye'ye ise 1988 senesinden ardından girmiş olup, Marmara, Ege ve Karadeniz kısmında üretilmektedir. Bununla Beraber C vitamini bakımından çok zengindir. Kivide C vitaminin yanında A vitamini B1, B2 vitaminleri kalsiyum, fosfor, demir içermektedir.

Vücudun diğer uzuvları, dokuları amaçlı meydana geldiği benzeri, gözlerin sıhhatli ve kuvvetli olması amaçlı da birtakım özel besinlerin itinalı olarak tüketilmesi gerekmektedir. Yaşla beraber görüşün zayıflaması, gözlere faydalı olan birtakım yiyeceklerle yavaşlatılabilir. Şunlar arasında; beta-karoten (A vitamini), C vitamini ve E vitamini bakımından zengin olanları Uzman olanlar açısından göz sıhhati amaçlı en fazla öneri edilen besinler listesinde önce sıralarda pozisyon ediniyor. Aynı zamanda lutein, zeaksantin, çinko ve selenyum içerir gıdalar, gözleri güçlendirmek ve görüşü muhafaza etmek amaçlı öneri ediliyor. Tipik beslenme teklifi ise çeşitli renklerde sebze ve meyvelerin itinalı olarak da tüketilmesi, gün içerisinde en az 6 bardak su içilmesi ve vücudu susuz bırakan çay, kahve, şekerli gazoz benzeri içeceklerin az tüketilmesi doğrultusunda. Tropikal meyvelerden bir tanesi olan kivi, egzotik tadının yanında sıhhat bakımından da mühim faydalar barındırıyor. İçerdiği yüksek orandaki lif, hazım sistemi bakımından yaşamsal bir önem taşıyor.

Göz problemleri

Görmede sarı puan olarak da malum ve retina tabakasının ortasında ince ince bir sahaya denk gelmektedir. Bu sarı noktanın hasar görmesi ise makula veya maküler dejenerasyon ismini taşıyacak olan göz kusuruna neden olur. Basit riziko etkeni ise ilerleyen yaştır. 110 bin kişi üstünde yapılmış olan araştırmaya yönelik 3 defa veya daha çok miktarda kivi ve diğer meyvelerin kullanımı maküler dejenerasyon miktarını yüzde 36 oranında azaltıcı tesir işaret etmektedir. Kivide pozisyon alan yüksek miktardaki lutein ve zeaksantin natürel kimsayallardır. Bu natürel kimyasallar insan gözü amaçlı yararlıdır. Göz sıhhati amaçlı yalnızca meyveler değil bununla beraber sebzelerde çok faydalı etkilere işaret etmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre; yaşlılarda olan bir görme kaybı sıhhat sorunu olan makula dejenarasyonun, kivi tüketen insanlarda kivi tüketmeyenlere yönelik %36 oranında daha az rastlandığı saptanmıştır. Hücrelerin savunmasında ve özgür radikallere karşın da gözleri savunan kivi, tipik göz sıhhati amaçlı de mühim bir meyvedir. A, E, K vitaminleriyle beraber bununla beraber kalsiyum, magnezyum, potasyum benzeri çoğu zengin mineral ve elementler bakımından da çok zengindir. Bir tropikal meyvelerden bir tanesi olan kivi, egzotik tadının yanında sıhhat bakımından da mühim faydalar barındırıyor. İçerdiği yüksek orandaki lif, hazm sistemi bakımından yaşamsal bir önem taşıyor.

Kiviyi ne kadar tüketmeliyiz?

Gün içerisinde bir veya 2 adet kivi tüketmenizde fayda bulunur. Ama kivi yerken vitaminin kaybolmaması amaçlı kabuğunu çok ince bir olarak soyarak tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bizim teklifimiz ise kiviyi ortadan ikiye bölerek tatlı veya çay kaşığı sayesinde yemenizdir. Bu gibi yemeniz sizin yararınıza olacaktır zira kivinin içerisindeki mineraller ve vitaminler kabuğuna çok uzak olmayan yerdedir. Siz kiviyi soyarak yararını azaltırsınız.
" } ] }