Kivi ReçeliKahvaltıda reçel olmazsa olmaz diyenlerdenseniz ve değişik lezzetler tatmayı seviyorsanız, kivi reçelini mutlaka denemelisiniz. Benim kivi reçeli ile tanışmam, Karadenizli bir komşumun annesinin gönderdiği kivi reçelinden bir kase almamla oldu. O günden bu yana kivi reçeli kahvaltı masamızdan eksik olmuyor. Siz de kivi reçeli yapmak ve tatmak isterseniz, yazmış olduğum tarife uymanız yeterli olacaktır. Kivi Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Kivi Reçeli Nasıl Yapılır?Öncelikle kivileri güzelce yıkayıp soyuyoruz. Soyduğumuz kivileri ortadan kesip yarım ay şeklinde ince dilimler halinde doğruyoruz. Tencereye koyduğumuz kivilerin üzerine bir buçuk kilo toz şekerimizi döküp bekletiyoruz. Şeker eriyip sulanana kadar beklettiğimiz malzemeleri ocağa alıp bir bardak suyu ilave ediyoruz. Kısık ateşte bir iki taşım kaynattıktan sonra kivileri tel süzgeç yardımıyla tencereden alıyoruz. Tencerede kalan su ve şeker kaynamaya devam ederken, dilerseniz tencereye bir dal reyhan veya birkaç adet karanfil atabilirsiniz. Bu malzemelerle birkaç taşım kaynatıp aroma verdikten sonra çıkarabilirsiniz. Kısık ateşte kaynayıp hafif koyulaşan şerbete kivileri tekrar ekleyip biraz daha kaynatıyoruz ve limon suyunu ekliyoruz. Kaynama sırasında çok fazla köpük oluşursa köpükleri kaşıkla toplayıp üzerinden alabilirsiniz. Ağır ağır kaynayıp kıvama gelen kivi reçelimizi ocaktan indiriyoruz. Reçeli hemen tüketmeyi düşünüyorsanız soğuyunca kavanoza koyun. Eğer ileride tüketmeyi planlıyorsanız, sıcak sıcak cam kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Eminim siz de en az benim kadar kivi reçelini beğeneceksiniz. Şimdiden afiyet olsun. |
Kivi reçelini denemek istiyorum, ama kivileri tencereden çıkardıktan sonra şekerli suyu ne kadar kaynatmam gerekiyor? Bu kısmında bir hata yapmaktan çok korkuyorum.
Cevap yazKivi reçeli yaparken şekerli suyu kaynatmak gerçekten önemli bir aşama, Hulki. Genel olarak, kivileri çıkardıktan sonra şekerli suyu orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynatman yeterli olacaktır. Bu süre, şekerli suyun kıvam alması için idealdir. Ancak, kaynama süresi ocak tipine ve su miktarına bağlı olarak değişebilir, bu yüzden arada bir kontrol ederek ve şekerli suyun kıvamını gözlemleyerek ilerlemeni tavsiye ederim. Kıvamını kontrol etmek için bir kaşığın arkasına biraz alıp soğumasını bekleyebilirsin, eğer yapışkan ve yoğun bir kıvam aldıysa, yeterince kaynamış demektir. Kolay gelsin!