Kivi çekirdeği, magnezyum ve potasyum oranı fazla olan kivinin sıhhat açısından faydalarını göstermesini sağlar. A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok fazla zengin bir meyvedir. Besleyici değeri fazla bir besin olan kivinin biri ile gündelik A ve C vitamini gereği karşılanabilmektedir.
Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı engeller.
Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip benzeri soğuk algınlıklarına faydalıdır. Soluk açıcı tesiri ile astımlılara faydalıdır. En başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur. Kan basıncını dengeler. Kan basıncını ve kanın içindeki kolesterol seviyesini düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına faydalıdır. Yaşlanmanın tendeki belirtilerini azaltır.
Kivi Ne Türlü Kullanılır?
Kivinin meyvesi yenebilir ya da cilt bakımı amaçlı da kullanılır. Dilimlenmiş kivi cilde konursa cildi besler ve nemlendirir. Bununla birlikte, kivi ezilerek suyu çıkarıldıktan ardından ele geçirilen püre yıpranmış ve kırışmış ciltler amaçlı maske olarak da kullanılabilir. C vitamini açısından zengin olan kivinin bilhassa grip, nezle ve soğuk algınlığında sık sık kullanılmasını öneren uzmanlar, kivinin rastgele bir yan tesirinin olmadığına dikkati çekerek, meyvenin yararlarını şu şekilde sıralarlar:
"Kivinin çok fazla yararı var.
Fakat en belirgin yararları kivi kanser türlerinin geciktirilmesi ve yakalanma rizikosunu azaltılması açısından çok faydalı bir meyve. Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruma amaçlı tesiri var. Kivinin yapısında yer alan lif oranı kabızlığı önlüyor. Tansiyon ve kolesterol düşürücü tesirleri vardır. Grip, nezle, üstelik astım hastalığına faydalı. Özellik gribal enfeksiyonların sık sık görüldüğü son zamanlarda bol miktarda kullanılabilir. Aspirine kan inceltici bir benzer kivi aspirinin kardiyovasküler sıhhat savunmasında leziz bir kan inceltici alternatifidir kan pıhtılaşması rizikosunu mühim bir olarak düşürmekte ve kanınızdaki yağ miktarını azaltmaktadır.
Kivinin tipik yararları nelerdir?
- Karaciğerin çalışmasını düzenlediğinden, vücudun toksinlerden arınmasını olanağı sağlar ve kanı temizler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan özelliğiyle kansere karşı korunmayı olanağı sağlar. Itinalı olarak da tüketilirse, kanserden koruma amaçlı tesirinden faydalanılabilir. Bilhassa göğüs kanserine karşı tesiri bulunmaktadır.
- Yüksek lif muhtevası olduğundan, sindirim sistemine faydalı olur, bağırsakların çalışmasını olanağı sağlar, kabızlığı engeller. Hazımsızlık problemi olanlara öneri edilir.
- Astım hastalarında soluk açıcı tesire yol açar.
- Soğuk algınlığı, grip, nezle benzeri hastalıklarda iyileştirici etki yapar.
- Kansızlığı karşılar.
- İçerdiği enzimlerle, tüketen kişilerde gençlik tesiri yaratır. Dolayısı Ile yaşlanma etkilerini geciktirir.
- Kan basıncını dengeleme tesiriyle, fazla tansiyon hastalarına faydalıdır.
- Kan yağlarını düşürücü tesiri vardır.
- Cilde maske olarak da tatbik edilirse, cildin nemlenmesine, beslenmesine ve canlandırılmasına destekçi olur. Bilhassa cildin ölü tabakasını temizler ve cildin soluk almasına destekçi olur.
- Çocuklarda olan solunum güçlüklerinin giderilmesini ve gece öksürüklerinin iyileştirme edilmesini olanağı sağlar.
- İçeriğindeki pektin sebebiyle, vücudun temizliğini sağlar.
- Lenfositlerdeki DNA zararını azaltır.
Kivi bilinenin aksine tropikal değil subtropikal bir meyvedir. Bu yüzden buzdolabında saklanması gereklidir. Kivinin hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız kapalı bir plastik çantada içerisinde bir elma, armut veya muzla saklayın. Bu meyveler kivinin ve avokadonun hızlı olgunlaşmasını imkânı sunan etilen gazı salgılar. Kivide, proteinler ve çok fazla sayıda mineral tuzları da yer alıyor. Bununla Birlikte kivi suyunda yer alan birtakım maddelerin kansere yol açan bileşiklerin oluşumunu önlediği de biyolojik olarak da ispatlanmış, bununla birlikte astım ve öksürüğün rehabilitasyonunda de soluk açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır.