Kivi Bahçesi Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Kivi Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Kivi Bahçesi

Ülkemizde son yıllarda rağbet gören ve yaygınlaşan kivi yetiştiriciliği için pek çok kivi bahçesi kurulmuştur. C vitamini yönünden çok zengin olan kivi, Asya kökenli ve ana vatanı Çin olan bir bitkidir. Yaklaşık elli çeşidi bulunan kivinin, ülkemizde yetiştirilen ve topraklarımıza en çok uyum sağlayabilen birkaç çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde en çok tercih edilen Hayward cinsi kiviler, bölgeye çok iyi uyum sağlamaktadır.

Kivi çalı formunda ve ana vatanında ormanlarda kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Dişisi ve erkeği olan bu meyve yumurta şeklinde ve büyüklüğündedir, yaklaşık 100 gr civarındadır. Dış yüzeyi yeşilimsi kahverengi ve kısa tüylü olup, içi yeşildir ve siyah çekirdekleri vardır.

Kivinin Yetiştirilen En Yaygın Türleri

Dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen cins Hayward'dır. Özellikle Rize ve Doğu Karadeniz'de tüm kivi bahçesi çalışmaları Hayward cinsi kivi ile yapılmaktadır. Bu cinsin haricinde Burano, Monty, Matua, Allison ve Tomuri cinsi kiviler daha çok tercih edilir ve bu cinslerin yetiştiriciliği daha çok yapılmaktadır.

Tüm bu kivi çeşitleri genellikle Güney ve Kuzey yarım kürenin 40. paralelleri üzerinde yetişmektedir. Bu sebeple ülkemizin Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kolaylıkla yetiştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Kivi Bitkisinin Özellikleri

Kivi bitkisi saçak köklü ve tırmanıcı özelliğe sahip olan bir bitkidir. Pek çok türü hızlı sürgün verdiği ve kendi ağırlığını taşıyamadığından, kivi bahçesi kurulduğunda en önemli işlerden birisi gövdenin desteklenmesi olacaktır. Doğal ortamında ağaçları sararak ve bu yolla destek alarak büyüyen bitki, telli terbiye uygulaması ile yetiştirilebilmektedir. Çok yıllık olan bu bitki, kışın yapraklarını döker ve tekrar yapraklanır. Mayıs sonu çiçek veren bitkinin meyveleri olgunlaştığında elle toplanır.

Kivi Bahçesi Kurulumu

Kivi bahçesi kurmak için arazinin tavsiye edilmesi önemlidir. Kivi ekilmeden önce iki sene hububat ekilerek toprağın hazırlanması ve daha sonra kivi ekilmesi gereklidir. Sağlıklı bir kivi omcası, yıllık ortalama 80-90 kg arasında meyve verebilmektedir.

Kivi Yetiştiriciliği İçin İdeal İklim ve Toprak Şartları

Kivi bitkisi, nemli ve ılıman iklimleri sever. Bu nedenle, kivi yetiştiriciliği için en uygun bölgeler, yıl boyunca yeterli yağış alan ve sıcaklık dalgalanmaları fazla olmayan bölgeler olacaktır.
  • Toprak, derin, verimli ve iyi drenajlı olmalıdır.
  • Kivi bitkisi, pH seviyesi 5.5-7.0 arasında olan topraklarda daha iyi gelişir.
  • Don olaylarına karşı hassas olan kivi bitkisi, özellikle ilkbahar geç donlarından korunmalıdır.

Kivinin Sağlık Üzerindeki Faydaları

Kivi, sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir meyvedir. İçeriğindeki yüksek C vitamini, antioksidanlar ve lifler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini destekler ve cilt sağlığını korur. Ayrıca, kivinin düşük kalorili olması ve yüksek besin değeri, diyet yapanlar için ideal bir meyve olmasını sağlar.
  • Yüksek C vitamini içeriği ile soğuk algınlığına karşı korur.
  • Antioksidanlar sayesinde hücreleri serbest radikallere karşı korur.
  • Lif içeriği ile sindirim sistemini düzenler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kivi Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kivi Vitamini Kivi Vitamin Değerleri

Kivi Vitamini Kivi Vitamin Değerleri

Güncel

Kivi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kivi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?