Kivi Besin Değeri
Kivi besin değeri açısından Asya ve Avustralya'da çok uzunca süredir fenomen bir meyvedir, kivi nihai yıllarda tüm Türkiye'de marketlerde yerini almış yaşanıyor. Türkiye'de yetiştirilmeye başlanmasıyla maliyeti de uyumlu hale gelmiştir. Kivi lezzeti hem de çoğu sıhhat yönünden faydasıyla kış mevsiminde alınabilecek en güzel meyvelerden bir tanesidir.
Kivi, yüksek oranda C vitamini, folik asit, potasyum bakımından zengin bir kaynaktır. Kivi çekirdekleri omega 3 yağ asidi içeren. Benzer sürede lif içeriği de yüksektir.
Kivinin Besin Değerleri Nelerdir?
Ortalama büyüklükteki bir kivi (71 gram) yalnızca 43 kaloridir. 2.6 gram lif içeriği (Gündelik ihtiyacın %10'u) yardımıyla hazmı de sağlıklıdır. Kivi C vitamini bakımından en zengin yiyeceklerden biridir. Yalnızca bir kivi yiyerek gündelik C vitamini gereksiniminin %124'ünü karşılayabilirsiniz.
Kivinin Faydaları Nelerdir?
Kivi içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar yardımıyla kalp hastalıkları, kanser ve daha çoğu sıhhat problemi riskini azaltıyor, daha sıhhatli bir hayat imkânı sunuyor. Kivinin başlıca 6 yararı şunlardır: - Kardiyovasküler Faydaları: Kivideki lif çoğu hastalığa karşı etkilidir. Araştırmalar lif bakımından zengin bir diyetin kolesterol düzeyini düşürdüğünü, bunun sonucu olarak da kalp hastalıkları riskini düşürdüğünü gösteriyor. Kiviler bununla birlikte C vitamini bakımından çok zengin.
C vitamini kuvvetli bir antioksidan. Bu da oksidatif strese ve kalp hastalıkları benzeri çoğu sıhhat problemine neden olan özgür radikallere karşın savunma manasına geliyor.
- Kanseri Önlemeye Destek Olur: Serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif psikolojik baskı akciğer, kolon, mide kanseri benzeri çoğu kanser türüyle ilişkilidir. Kivinin içeriğindeki C vitamini, lutein, zeaksantin benzeri antioksidanlar bu özgür radikallere karşın savaşarak organlarımızı oksidatif stresten korumaktadır. C vitamini bununla birlikte yabancı bir antioksidan meydana iştirak eden E vitamininin bedende yine oluşturulmasını destekler.
- Kemik ve Eklem Sıhhatini İyileştirir: C vitamini bedende ilerleyip, karşılaştığı tüm özgür radikalleri nötralize eden zorunlu bir antioksidandır. Özgür radikaller sıhhatli hücreleri kayıp vererek, kemiklerde ve bağlantı dokularında enflamasyona neden verebilirler. Bu yüzden C vitamini eklem irini ya da osteoartrite sahip hasta kişilerde belirtilerin ciddiyetini azaltır. Kiviler bununla birlikte güzel bir potasyum kaynağı olarak da kemiklerin zayıflamasını engeller.
- Sindirim Sıhhatini Artırır: Kivideki lif yiyeceklerin mideden kalın bağırsağa sıhhatli bir hızda ilerlemesini olanağı sağlar. Böylelikle sindirim sisteminin parçaları çok çalışmaz ve kimyasalların ideal düzeyde ve sıhhatli bir sindirim amaçlı gereken mikroorganizmaların popülasyonu desteklenmiş olabilir.
- Kan Şekerini Düzenler: Kivideki lif yiyeceklerin sıhhatli bir hızda sindirim sisteminde ilerlemesini sağlayarak, kan şekeri emiliminin düzenlenmesini olanağı sağlar. Şeker alımındaki çok yükseliş kan şekerinde kabul görmeyen yükselişlere, şeker alımındaki azalma kan şekerinde çabuk düşüşlere sürükleyebilir. Kivideki lif bu 2 uç noktadan kaçınılması olanağını sağlar.
- Akciğer Sıhhatini İyileştirir: Kivi portakaldan daha çok miktarda C vitamini içeren ve soluk darlığı, astım ve öksürük benzeri solunumsal kalp problemlerine karşın etkilidir. İtalya'da 6-7 yaşındaki 18.000 çocukla yapılmış olan ünlü bir araştırmaya yönelik kivi ve turunçgilleri daha çok miktarda tüketenler %44 daha az hırıltılı solunum, %32 daha az soluk darlığı, %28 daha az burun akıntısı ve %25 daha az müzmin öksürükle karşılaşmışlar.
- Kivi Çekirdeklerinde Omega-3 Bulunur: Her ne denli balık benzeri zengin olmasa da kivi çekirdekleri iyi oranda omega-3 ve ALA (Alfa-linoleik asit) içermektedir. Bu basit yağ asitleri bedende üretilemez ve diyetle birlikte alınmalıdır. Kalp, eklem ve metabolik sıhhat bakımından yararları herkesçe malum omega-3'ü bitkisel olarak da bulabileceğiniz nadir kaynaklardan birisi kividir.
19.01.2024 13:32:15
Kivi Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|