Kivinin Faydaları ve Kullanımı
21 Temmuz 2024

Kivinin Faydaları ve Kullanımı

Kivinin Faydaları

Kivi, anavatanı Çin olan ve ülkemizde son yıllarda tanınmaya başlayan bir meyvedir. Bundan 15-20 yıl önce egzotik ve pahalı bir meyve olarak düşünülürdü. Ancak, son yıllarda kivi üretimi ülkemizde hızla artmış ve artık her manavın tezgâhında uygun fiyatlarla bulunabilir hale gelmiştir.

Kivi, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçerisinde en fazla C vitamini bulunan meyvelerden biridir. Öyle ki, turunçgillere bile kıyasla daha fazla C vitamini içerir. Bu nedenle, küçük bir kivi bile günlük vitamin ve potasyum ihtiyacınızı karşılamaya yeterli olacaktır.

Kivi, dış görünüşü itibariyle patatesi andırır. Kabuğu soyulduğunda ise içi yeşil ve oldukça sulu bir meyvedir. Özellikle pasta süslemelerinde kullanılır ve muhteşem görünüşü ile pastalara büyük bir estetik katar.

Kivinin Faydaları

  • Günde 1 adet kivi tüketildiğinde günlük lif ve vitamin ihtiyacınızın tamamını karşılamış olursunuz. Lif açısından zengin olan gıdalar bağırsak sağlığını korumakta etkilidir ve kolon kanserine karşı önleyici etkiye sahiptir.
  • Zayıflamak isteyen kişilerin günlük diyet lifi almaları zayıflamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, günde tüketilen 1 adet kivi kilo vermeye yardımcı olacaktır.
  • Kivi, şeker açısından düşük bir meyve olduğu için şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Bu nedenle, diğer gıdalardan alınamayan vitamin ihtiyacını karşılamada kivi oldukça faydalıdır.
  • Gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır.
  • 5-10 yaş aralığındaki çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kanserin her çeşidine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
  • Lif içeriği fazla olduğu için kabızlığı önler. Özellikle hemoroid hastalarına günde 1 adet kivi tüketmeleri önerilir.
  • Kan inceltici etkisi vardır ve kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonu dengelemektedir.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Göz sağlığının korunmasında ve göz hastalıklarının iyileşmesinde oldukça etkilidir.
  • Ruhu canlandırır ve uyku kalitesini artırır.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır.
  • DNA zararını azaltır.
  • Çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ve kronik öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.
  • Ciltteki gözenekleri sıkılaştırır ve yağ oranını dengeler. Bu nedenle düzenli tüketildiğinde ciltte bulunan sivilce ve akne gibi sorunları yok etmeye yardımcı olur. Ayrıca yaşlanmanın etkilerini azaltır.
  • İçeriğindeki bol miktardaki C vitamini sayesinde cildin kolajen yapısını artırır ve korur.
  • Spor yaptıktan sonra tüketildiğinde vücutta kaybedilen elektrolitlerin karşılanmasında kivinin sağladığı faydalar saymakla bitmez.
  • Depresyona iyi gelir.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, meyve ve sebzeler görünüş ve yapı itibariyle hangi organa benziyorsa o organa iyi geldiği saptanmıştır. Kivi, ortadan ikiye kesildiğinde gözü andırır. Bu nedenle, göz sağlığını koruyan ve göz hastalıklarını tedavi eden bir özelliği bulunmaktadır. Özellikle gözlerinde sorunu olanların her gün kivi tüketmeleri görme kalitesinin artmasına yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kivi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kivi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kivi Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kivi Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kivi Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kivi Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kivi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kivi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kivi Nasıl Soyulur?

Kivi Nasıl Soyulur?

Güncel

Kivi Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kivi Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kivi Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?